Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2014
  • Mariel Hovemann

Minderheid haalt strategische informatie uit beoordelingscyclus

Bij meer dan de helft van de organisaties zijn individuele resultaten niet gekoppeld aan organisatiedoelen. Slechts 38 procent van de organisaties haalt dan ook strategische informatie uit de beoordelingscyclus zo blijkt uit onderzoek onder 367 HR-professionals.

Beeld Minderheid haalt strategische informatie uit beoordelingscyclus

Het onderzoek van Cito, TNO Management Consultants en Artemis Laren in samenwerking met HR Praktijk laat zien dat 61 procent de beoordelingscyclus van groot belang voor de organisatie vindt. 50 Procent denkt zelfs dat een goede beoordelingscyclus de organisatie door de crisis helpt.

Stuurspeling

Toch worden bij beoordelingen weliswaar doelen geformuleerd, maar op individueel niveau zijn deze in 80 procent van de gevallen uitgewerkt naar resultaten, die echter lang niet altijd zijn verbonden aan die van de organisatie als geheel. Waar het gaat om de vertaling van organisatie- en vestigingsdoelen naar afdelings- en teamniveau, en vervolgens naar het individuele niveau lijkt dit slechts in 40 procent van de gevallen te gebeuren. Kortom: in de verbinding tussen individuele prestatie en organisatieprestatie zit nogal wat ‘stuurspeling’ aldus de onderzoekers. Mede hierdoor zijn de prestaties van medewerkers moeilijk te meten en is de beoordeling vaak slecht aantoonbaar. Het gebruik van de beoordelingscyclus als betrouwbaar sturingsinstrument is daarom vaak gering.

Geen strategisch instrument

De beoordelingscyclus wordt duidelijk niet ingezet als strategisch instrument. Met name waardevolle informatie die gekoppeld is aan realisatie van organisatiedoelen komt niet boven tafel. Als resultaat wordt voornamelijk ‘inzicht in de cyclus’ genoemd, de kwaliteiten van het personeel en de uitgaven aan ontwikkeling van medewerkers. De beoordelingscyclus wordt daarom vaak gezien als bureaucratisch en tijdrovend, een instrument met vooral veel administratieve rompslomp.

Opstellen van een effectieve HR-cyclus

Hoe pak je dit aan? In deze masterclass leren we de HR-cyclus van functioneren, beoordelen, planning en ontwikkeling effectief en logisch te verbinden met de strategische doelen van de organisatie. We vertalen die strategie in resultaatgerichte acties en een inspirerende en meetbare performance cyclus voor de medewerkers. Meer informatie

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.